Primăvara Adolescenţilor - atelier de încondeiat ouă - ediţia a III-a, 9-10 aprilie 2011

În Arhiepiescopia Sibiului, în intervalul 2-4 aprilie 2012 s-a desfăşurat cea a IV-a ediţie a atelierului de încondeiere a ouălor de Paşti „Primăvara adolescenţilor”, organizat de către Asociaţia Ortodoxă pentru o Lume Nouă (A.O.L.N.) în colaborare cu Centrul Arhidiecezan de Diagnoză şi Cercetare Catehumenală, Omiletică şi în Pedagogia şi Metodologia Religiei (C.A.D.C.O. „Mitropolit Andrei Saguna”)„Minisatul Sfântul Andrei” din Braşov şi Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiu. Atelierul face parte din programul de educaţie liturgică şi etnologică desfăşurat de A.O.L.N. împreună cu instituţiile amintite. Luni, 2 aprilie 2012 în Grupul Şcolar Râşnov, marţi, 3 aprilie 2012, în Liceul Teoretic „C. Noica” Sibiu şi miercuri, 4 aprilie 2012, în Şcoala „Regina Maria” Sibiu, elevii vor fi iniţiaţi în arta încondeierii de către meşteri populari din „Minisatul Sfântul Andrei” din Braşov, instruiţi de dl. Sorin Apan.

img 6360img 6365

 


Elevii şcolilor şi liceelor sibiene au participat la cea de-a III-a ediţie a atelierul de încondeiere a ouălor de Paşti, care a avut loc în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu, în perioada 9-10 aprilie 2011.

Micii sibieni au fost iniţiaţi în arta incondeierii ouălor de Paşti, de către creatori populari din Bucovina şi din Minisatul „Sfantul Andrei” din Brasov. Instructorii Petronela Iaşinovchi şi Mihaela Ciuvercă din Paltin, jud. Suceava au făcut demonstraţii practice. La eveniment au participat şi domnul Sorin Apan, meşter din Minisatul „Sfântul Andrei” care, împreună cu elevii săi, a dezvăluit tainele încondeierii ouălor.

Despre semnificatia etnologică şi liturgică a acestui meşteşug au vorbit Doamna Mirela Creţu – etnolog in cadrul Complexului Naţional Muzeal „ASTRA” şi Pr.Conf.Univ.Dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu.

Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Î.P.S. Sale Prof.Univ.Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi a fost organizat de către Asociaţia Ortodoxă pentru o Lume Nouă (A.O.L.N.) în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiu, Centrul Arhidiecezan de Diagnoza si Cercetare Catehumenala, Omiletica şi in Pedagogia şi Metodologia Religiei (C.A.D.C.O. „Mitropolit Andrei Saguna”), Departamentul pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, şcoli generale şi licee sibiene, cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu.

Participarea la workshop a fost gratuită. Doritorii au putut achiziţiona ouă gata încondeiate şi chişiţe pentru a continua acasă să „scrie” ouă pentru Sfintele Paşti.

Album foto întâlnire de Paşti adolescenţi şi preadolescenţi Sibiu - Primăvara adolescenţilor aprilie 2011

Comunicat de presă Basilica

Comunicat de presă Muzeul Astra Sibiu