Tineri pentru Tineri

Tineri pentru tineri - un nume pentru pionieratul sibian în proiecte de centre rezidenţiale

Proiectul Tineri pentru Tineri reprezintă proiectul principal al axei sociale din Asociaţiei Ortodoxe pentru o Lume Nouă în perioada 2003-2007.

Acest proiect a fost conceput în urma unei formări realizate de Fondacio, chrétiens pour le monde la IFF Europe (Cirfa) din Angers (Franţa). În urma acestei formări o tânără voluntară a Asociaţiei, Alexandra Drăgoi, a avut la Sibiu iniţiativa conceperii unui proiect destinat tinerelor orfane din Centrul de plasament Orlat de lângă Sibiu.

Proiectul a constat în perioada 2003-2007 într-un centru rezidenţial în Sibiu, în care un număr constant de 6 tinere orfane adolescente erau găzduite şi ajutate într-un mediu supravegheat, calificat şi independent (un apartament în Sibiu), diferit de mediul centrului de plasament. Fetele orfane beneficiare, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, au luat contact cu Asociaţia în cadrul proiectului Orlat.

Proiectul s-a desfăşurat pe baza colaborării permanente cu Centrul de plasament Orlat şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.

Echipa proiectului a fost formată din manager, psiholog şi 2 asistenţi sociali care asigurau o consiliere prezentă 24/24 şi 7/7 în cadrul proiectului. Echipa proiectului a beneficiat în permanenţă de sprijinul voluntar duhovnicesc al pr. Vasile Grăjdian.

Scopul proiectului a constat în educarea corectă şi completă a beneficiarelor şi susţinerea efectivă în integrarea socială, incluziunea socială, orientarea şcolară, dezvoltarea personală şi profesională a adolescentelor din proiect.

Principiile educaţiei formale şi nonformale acordate în proiect au fost:

- educaţie pentru viaţă

- educaţie pentru sănătate

- educaţie pentru şcoală

- educaţie pentru responsabilizare

- educaţie pentru Dumnezeu

În perioada de desfăşurare a proiectului au existat în total 27 de beneficiare dintre care 20 au avut un coeficient pozitiv de integrare socială şi profesională la ieşirea din proiect (absolvirea liceului, posibilitatea găsirii unui loc de muncă şi / sau a întemeierii unei familii, asigurarea unei autonomii personale satisfăcătoare).

Proiectul a plecat de la necesitatea acordării tinerelor orfane şansa unei familii calde şi umane, într-un mediu supravegheat, calificat, independent.

Începând cu anul 2007 (schimbarea legislaţiei referitoare la centrele de plasament şi centrele rezidenţiale) şi datorită necesităţii reorganizării proiectului, acesta s-a transformat în proiectul Egalitate de Şanse (Centrul de Consiliere pentru tineri), în parteneriat cu Mitropolia Ardealului.

Deşi nu au mai făcut parte din proiectul Tineri pentru Tineri, fostele beneficiare ale proiectului, au fost ajutate în perioada următoare ieşirii din proiect prin asistenţă şi consiliere din partea Asociaţiei, prin echipa proiectului Tineri pentru Tineri, împreună cu voluntarii Asociaţiei, inclusiv cu sprijin material şi financiar, în cadrul proiectului Autonomie.

Bugetul proiectului Tineri pentru tineri a variat anual în funcţie de numărul de beneficiare prezente în Centrul rezidenţial, variind între 15000 şi 30000 euro anual, cuprinzând cheltuieli cu privire la chirie, investiţii, masă, educaţie (liceu, meditaţii, cursuri suplimentare), salarizare echipă, transport, întreţinere personală (îmbrăcăminte, nevoi personale, timp liber).