Forum Sâmbăta de Sus

Forumul Tinereţe şi Speranţă de la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus

o poveste ce merge de fiecare dată mai departe... în anul 2013: un forum despre Părintele Teofil Pârâianu şi despre noi, adică despre Tinereţe şi Speranţă!

Ideea organizării unui forum a început odată cu tabăra româno – belgiană de la Sâmbăta de Sus din anul 1993, iar ulterior, în 1999, un grup de tineri români ortodocşi au realizat un forum pe tema tinereţii şi a speranţei creştine, într-un loc binecuvântat şi plin de har, alături de alţi tineri cu care au împărtăşit ideile şi bucuria specifică vârstei. De atunci în fiecare vară, la sfarşitul lunii iulie, are loc Forumul “Tinereţe şi Speranţă” de la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus.

Am reuşit până acum să reunim peste 700 de tineri de diferite confesiuni şi naţionalităţi: români, francezi, germani, ucrainieni, belgieni, nigerieni, beninezi, canadieni, coreeni.

Forumul se desfăşoară în fiecare an cu Înalta Binecuvântare a Î.P.S. Sale, Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi Arhiepiscopul Sibiului.

În decursul anilor, acest forum s-a bucurat de prezenţa mai multor invitaţi precum episcopi şi teologi din ţară şi din străinătate, personalităţi culturale, artistice, din spaţiul media şi din universităţi: Klauss Johannis, Dan Puric, Gabriel Liiceanu, Cristian Tabăra, Doinea Jalea, Dan C. Mihăilescu, Corneliu Bucur, Grigore Leşe, Marina Constantinescu ş.a.

Ne-au fost mereu aproape în toţi aceşti ani părintele Teofil Pârâianu de la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, părinţii Vasile Grăjdian şi Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, părintele ieromonah Mihail Bobârnat de la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, părintele ieromonah Pantelimon Şuşnea, de la Mănăstirea Oaşa, părintele Cristian Popa, paroh al Bisericii Sf. Fanurie din Bucureşti.

Numele forumului face apel la cele două valori spirituale în jurul cărora se dezvoltă temele anuale ale forumului. Un forum al tinereţii, pentru că este organizat de tineri şi dedicat tinerilor; un forum al speranţei deoarece credinţa este cea care ne dă puterea, entuziasmul şi speranţa apropierii tinerilor faţă de Biserică.

Începând cu ediţia din anul 2005, forumul de la Sâmbăta de Sus poartă şi un subtitlu - o temă generală unică în fiecare an -, care are ca scop să îi ajute pe tinerii participanţi în descoperirea şi exprimarea credinţei lor. Forumul este organizat în fiecare an de o echipă de tineri studenţi voluntari care îşi exprimă entuziasmul şi credinţa lor în mesajul şi programul forumului.

Înscrieri forum 2013

EDIŢII ANTERIOARE ALE FORUMULUI

CE SPUN PARTICIPANŢII DESPRE FORUM?

Ţara Făgăraşului în forum 2012 la Sâmbăta de Sus

Despre forumul 2012 în media (stiuunloc.ro)

Despre forumul 2012 în media (www.stiriong.ro)

Despre forumul 2012 în media la Sibiu (www.tribuna.ro)

PROGRAMUL TIP AL UNEI ZILE DE FORUM:

07.00-08.00 participare la Sf. Liturghie în paraclisul Mănăstirii

08.30-09.00 mic dejun

10.00-12.00 invitatul zilei, discuţii, dezbaterea temei

12.00-13.00 mici grupuri

13.00-14.00 prânz

14.00-17.00 ateliere

17.00-19.00 prezentarea atelierelor şi înscrierea la atelierele de a doua zi

19.00-20.00 cină

20.00-21.00 program tematic în Aula Academiei

ATELIERELE FORUMULUI:

Pentru sufletul şi dorinţele fiecăruia, an de an, prieteni faţă de prieteni, organizatorii propun participanţilor în Forumul „Tinereţe şi Speranţă” mai multe ateliere: creative (grafică, bricolaj, modelaj, comunicare, publicitate), artistice (teatru, pictură pe sticlă, chitară, tradiţii populare), tematice (ortodoxie şi ecumenism, religie şi sport, problemele tinerilor, muzică şi oralitate, iconografie), sportive (fotbal, badmington, aqua rando, ciclism, drumeţie pe munte).

ATMOSFERA FORUMULUI:

Atmosfera în Forumul de la Sâmbăta de Sus este creată pentru fiecare participant în parte. Astfel, fiecare tânăr poate participa la slujbă, să se întâlnească cu personalităţile invitate în forum, să îşi facă noi prieteni, să îşi manifeste libertate de expresie şi respectul faţă de ceilalţi participanţi şi faţă de comunitatea monahală care găzduieşte forumul. Nu lipsesc caietele de cântece, focul de tabără, drumeţiile, jocurile şi atmosfera plăcută.

Forumul 2011 în media

Forumul 2010 în media

Forumul 2010 pe bloguri

SPONSORII EDIŢIEI DIN ANUL 2013

Sponsorii ediţiei forumului din anul 2013 sunt: Copy Center SORY SibiuCabinet avocat Negera Bogdan Petru (Baroul de avocaţi Bucureşti) şi Star Sting SRL (Bucureşti), cărora Asociaţia le mulţumeşte pentru gestul lor deosebit. Prin contribuţia Asociaţiei atrasă prin sponsorizări, este completată diferenţa dintre costul real al forumului şi contribuţia participanţilor.

BUGETUL FORUMULUI:

Asociaţia noastră şi echipa organizatorică îşi propune să nu existe situaţii în care tinerii care vor să vină la Sâmbăta de Sus să nu poată participa în forum din cauza problemelor financiare. Astfel, contribuţia fiecărui participant este redusă (în fiecare an) la o sumă ce nu depăşeşte 50% din costul real de persoană al forumului. Asociaţia îşi asumă diferenţa, realizând un efort intens de susţinere financiară a proiectului. Acest lucru este posibil cu ajutorul Asociaţiei internaţionale Fondacio, chrétiens pour le monde, dar care sprijină organizarea forumului cu condiţia cofinanţării din surse locale şi/sau independente.

Orice ajutor financiar sau logistic venit din partea diferitelor persoane fizice sau juridice, poate reprezenta pentru echipa organizatorică condiţia desfăşurării celei de-a XV-a ediţii a Forumului „Tinereţe şi Speranţă”.

Orice ajutor suplimentar faţă de buget dă echipei organizatorice posibilitatea de a acorda burse sociale tinerilor care nu îşi pot permite financiar nici cei 50% din costul real al forumului. Participanţii din ţările occidentale contribuie 100% la costul forumului şi la costurile legate de transport. Participanţii din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia contribuie cu o sumă corespunzătoare efortului pe care participanţii români îl fac, sumă direct proporţională cu realitatea economică din ţara respectivă (în anul 2013, 100 RON/pers.).

Cum ne puteţi ajuta?